Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, 2018 yılında, Üniversitemizin en köklü fakültelerinden biri olan Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine başlamış ve ilk mezunlarını 2022 yılında vermiştir.
Bölümümüz, kalitesinden ödün vermeden hem akademik kadrosunu hem de gelişen bilim ve teknolojiye uygun olarak program altyapısını ve öğretim planını yenilemektedir. Bunu yaparken birinci önceliğimiz, biyomedikal mühendisliği sektörü ile ilgili olarak uluslararası düzeyde çalışabilecek ve araştırma yapabilecek biyomedikal mühendisi yetiştirilmesini hedeflemekteyiz. Bu bağlamda Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde meslek eğitiminin, uluslararası boyutta düşünülmesi gerektiğinin bilincinde olarak bölüm ve fakülte akademik kurullarında konu ile ilgili çalışmalara devam edilmekte, diğer yandan bölümümüzün kalitesini daha ileriye taşımak maksadıyla, sektörel temsilciler, mezunlarımız ve bazı resmi kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılmaktadır. Bu doğrultuda Bölümümüz kurulduğunda 2018 Bologna Eğitim planı ile eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Üniversitemizde Rektörlüğümüzün kalite çalışmaları ve Bölümümüzün sürekli iyileştirme faaliyetleri ile Yıldız Teknik Üniversitesi olarak 2024 güz yarıyılı itibarı ile geçerli olacak 2024 Bologna Eğitim planına geçmiş bulunmaktayız.
Bologna Süreci, Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir yeniden yapılanma sürecidir. Pek çok uluslararası kuruluşun işbirliği ile 48 üye ülke tarafından oluşturulan ve sürdürülen bir süreçtir. Bologna Sürecinin oluşturmayı amaçladığı Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğretim görmek ya da çalışmak için yine bu alan içerisinde kolayca dolaşabileceklerdir. Bu süreçle birlikte Türkiye de dahil olmak üzere, Avrupa gerek yükseköğretim gerekse iş imkanları açısından dünyanın diğer bölgelerine göre daha tercih edilir bir hale getirilmek istenmektedir. Bologna Süreciyle hedeflenen, çeşitlilik ile birlik arasında denge kurulmasıdır. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden bir diğerine geçişim kolaylaştırılması ve böylece öğrenciler ve öğretim elemanlarının hareketliliği ve istihdamının arttırılması planlanmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi bu amaçlar doğrultusunda tüm programlarını ve derslerini Avrupa Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ve Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi uyarınca yeniden düzenlemiştir. Bu durumun göstergesi olan ECTS Label (AKTS Etiketi) ve DS Label (Diploma Eki Etiketi) 2013 yılının Haziran ayında AB’nin ilgili komisyonları tarafından Üniversitemize verilmiştir. Bologna Süreci bu tarihten itibaren sürekli iyileştirme prensibi doğrultusunda kendini yenilenerek ve güncellenerek Üniversitemizde başarı ile uygulanmaktadır.
Bölümümüz, biyomedikal mühendisliği ile ilgili sektörü ile ilgili ülkemiz ve dünyadaki gelişmeleri yakından izlemektedir. Bölümden mezun olan biyomedikal mühendislerinin önemli bir kısmı sektörde hemen çalışmaya başlamakta, bir kısmı ise gerek ulusal çaptaki çeşitli üniversitelerde gerekse uluslararası bazda diğer ülkelere lisansüstü öğretim yapmak üzere başvuruda bulunmaktadır.